תאור הגידול
כללי
תהליך הגידול השתנה אך במעט מאז הוחל לגדל פטריות באופן מסחרי בישראל, להוציא שימוש של חלק מהמגדלים כיום בקומפוסט מונבט (כחומר גלם), במקום קומפוסט ירוק. בשתי השיטות, הצלחת הגידול תלויה רבות באיכות הקומפוסט. נושא ייצור הקומפוסט והשיפורים בו, מחיריו למגדל ויציבות וזמינות האספקה – הם נושאים אקוטיים בענף. לנושא הקומפוסט מוקדש הסעיף הבא.
תהליך הגידול
להלן בתמצית מפורטים שלבי ועיקרי הגידול. קיימת שונות-מה וניואנסים בין המגדלים, אך תיאור זה מאפיין במידה רבה את כלל הענף.
זריעת התפטיר
על מנת לייצר את הפטריה, יש לקחת את הקומפוסט, להרטיבו ולזרוע בתוכו את תפטיר הפטריה המודבק לזרעים. היחס המומלץ לזריעה הוא 5-7 ליטר זרעים לטון קומפוסט. למחרת הזריעה, יש לכסות את הקומפוסט הזרוע, בנייר או בפוליאתילן, להרטיבו ולרסס אותו. מטרת הכיסוי היא הגנה מפני נבגים של גורמים מתחרים, ושמירה על לחות קבועה בקומפוסט, ללא השקיה. התפטיר צומח מתוך הזרעים, ולאחר 16-14 ימים הקומפוסט מונבט. תהליך זה מבוצע ע"י המגדל או במפעל הקומפוסט ב'טונלים'.
הטמפרטורה המתאימה לתקופת ההנבטה בקומפוסט, היא 25 מעלות. גידול בטמפרטורה גבוהה יותר תפגע ביבול ואף יכולה להוביל לתמותת התפטיר. שימוש בטמפרטורה נמוכה יותר, תאט את קצב הגידול של הפטריות. צמיחת התפטיר בתוכו גורמת לחימום של הקומפוסט, ולכן יש צורך בקירור האוויר ללא אוורור. הלחות הרצויה היא של 95%-100%כאשר הגברת הלחות אפשרית על ידי שימוש בקיטור, הרטבת הרצפה והקירות או על ידי שימוש באמצעים טכניים אחרים. במשך כל השלב הזה, אין להשקות את התפטיר. יש להשקות את הכיסוי בכל יום בצורה עדינה ולרסס פעמיים במשך שלב ההנבטה.
יצירת גופי הפטריות
כ-14 יום לאחר הזריעה, מתפשט תפטיר עדין על הקומפוסט. בשלב זה, מוציאים את כיסוי הנייר או הפוליאתילן ומכסים את התפטיר באדמת כבול. לאחר מכן מהדקים את הקומפוסט ומאבקים אותו בחומר קוטל חרקים. התפטיר חודר אל הקרקע, ממלא אותה ועובר לשלב יצירת גופי הפטריות.
לאחר כיסוי התפטיר באדמת הכבול ומעבר מהשלב הוגטטיבי לשלב הרפרודוקטיבי (יצירת הפרי), יש להוריד את הטמפרטורה, מ-25 מעלות ל-16 מעלות, תוך ערבול ואוורור מתמיד. בנוסף יש להוריד את הלחות ל-92% למשך ארבעה ימים, שבהם גדלים כפתורים קטנים, ולאחר מכן מורידים את הלחות ל 85% ומשקים מעט.
קטיף הפטריות
עשרה ימים לאחר הורדת הטמפרטורה והאוורור, מתחילים בקטיפת גל הפטריות הראשון. הפטריות מופיעות בקומפוסט בגלים, ושני הגלים הראשונים מייצרים את רוב היבול. קטיף הפטריות סלקטיבי. בכל גל נקטפות רק הפטריות הבשלות ומושארות הפטריות הצעירות. הפטריות נקטפות אחת אחת, בתנועה סיבובית, כדי לא להרים את קרקע הכיסוי ולא לעקור פטריות קטנות סמוכות. גידום הפטריות נעשית באמצעות חיתוך בבסיס הרגל, נמוך ככל האפשר, בכדי להסיר גם את השורשים וגם את קרקע הכיסוי הצמודה אליהם. הלחות הרצויה בתקופת הקטיף, היא 85%.
לסיכום מפרטת הטבלה את שלבי הגידול, בחדר מייצג עם שטח גידול של 150 מ"ר.
טבלה 1: שלבי גידול הפטריות
גודל חדרי גידול
ליצרן פטריות המעונין לשווק את תוצרתו באופן עצמאי, ישנה עדיפות לשימוש בחדרים קטנים יחסית, בגודל 250 מ"ר. בקטיף של חדרי הגידול ישנה גליות, עקב הגליות בתנובת הפטריות, כאשר מקובל שיש שני גלים גדולים ואח"כ שניים קטנים. באמצעות השימוש בחדרים הקטנים ניתן לווסת טוב יותר את התוצרת. יצוין שחדרים בגודל זה ניתן לקנות מיד שניה מהולנד. כאשר מייצרים פטריות לשימורים או לשיווק מאורגן בהיקפים גדולים, יש עדיפות לגידול בחדרים גדולים יותר, כ-600 מ"ר לחדר.
למגדלים הגדולים בארץ ישנה עדיפות לייצר בחדרים בגודל 400-600 מ"ר, משום שחדר בגודל זה מצריך פחות בקרים ויחידות אוורור. בדרך כלל מגדלים בתוך החדר בגובה חמש קומות, אך ישנם גם מגדלים שעובדים בארבע קומות, דבר המקל על העבודה. ישנם גם אתרי גידול של שש קומות, בעיקר כאשר שטח הקרקע הוא מוגבל או יקר.
* שלב הפיסטור והחזקה מפורט ומוסבר בסעיף ייצור הקומפוסט.
פינגבאק: where to buy cheap cialis