נספח 2: נקודות עיקריות ופתרונות אפשריים
קומפוסט
קומפוסט מהווה את התשומה העיקרית בגידול הפטריות ומשפיע רבות על איכות הפטרייה ועל היבול למ"ר ולכן חשיבותו הקריטית. כתוצאה מסגירת מפעל קומפיט, ירוכז ייצור הקומפוסט בצפון בידיו של רמו בן שושן הן בקומפוסט הירוק והן בקומפוסט המונבט. הואיל וייצור קומפוסט מונבט דורש משאבים רבים, צפויה שליטת רמו בייצור זה להישאר כמצב נתון ואילו בייצור קומפוסט ירוק צפוי כי משק דוידיאן ייצר לעצמו את הקומפוסט. בנוסף, כתוצאה מסגירת קומפיט, צפוי כי מחיר הקומפוסט למגדלים יעלה לאור הוצאות המימון הגבוהות של מפעל טבע פוסט ורווחי המגדלים צפויים להצטמצם עוד יותר.
פתרונות אפשריים:
- השארת המצב על כנו.
- השארת המצב על כנו ובמקביל ערוב הממונה על ההגבלים, בכוונה למנוע מצב של אפליית מחירים במכירת הקומפוסט לסוגיו, למתחריו של רמו.
- מציאת פתרון יצירתי מניעת סגירת מפעל קומפיט.
- תמיכה בהקמת מפעל קומפוסט בצפון במתווה של קומפיט, אשר ישרת את כלל הלקוחות.
- רכישת מפעל טבע פוסט מרמו בן שושן ומכירתו למגדלים במתווה של קומפיט.
- פיקוח על מחירי הקומפוסט.
מחקר
למרות הבדלי הגרסאות שעלו בשיחות השונות שערכנו עם אנשי מפתח בענף, נראה כי ענף הפטריות לא היה מגיע למה שהגיע היום, ללא המו"פ שהושקע בו. בעקבות סגירת מפעל קומפיט ולחצים שונים שמופעלים על אנשי המו"פ, נראה כי המו"פ הולך ונחלש ואף יש חשש כי יפסק. כיום חוותיו של רמו בן שושן ומפעליו מקבלים יעוץ מיועץ הולנדי. יעוץ זה הינו יקר ולכן אינו זמין לכלל המגדלים. תמיכת המו"פ זמינה רק למגדלי הצפון ואילו המגדלים במרכז לא מקבלים יעוץ זה.
פתרונות אפשריים
- חיזוק המו"פ הקיים באמצעות המשך התמיכה בו.
- הקמת מרכז ידע בשה"מ שירכז את הידע ויהיה זמין לכלל המגדלים.
- העסקת מומחה בתחום הפטריות שירכז את הידע הקיים הן בארץ והן בעולם והפצתו למגדלים השונים.
- להסתייע בספקים ולימוד בתערוכות.
שיווק
השיווק כיום מתבצע ברובו באמצעות חברת מרינה. למגדלים רבים יש תלות בחברות של רמו משום שלכל אורך תהליך הגידול, המגדלים משתמשים בשירות שחברות אלו מספקות להם- רכישת קומפוסט, קטיף, מימון ושיווק. מגדלים שקיבלו מימון מרמו מחזירים מימון זה באמצעות ניכוי מרווחיהם.
פתרונות אפשריים:
- שבירת התלות באמצעות תמיכה בחברת הפצה שתהווה אלטרנטיבה לחברת מרינה.
- מכירת התוצרת באמצעות תשתית קיימת של שיווק, לדוגמא של חוות השמפיניון.
- שוק חופשי.
תמיכות
המגדלים מאזור הצפון הם היחידים שקיבלו מענקים ממשרד החקלאות. קיים חשש שהמענקים שהמגדלים הקטנים מקבלים, מועברים לרמו למימון ההתחייבויות של המגדלים כלפיו. לדעתנו יש צורך להמשיך ולתמוך בעיקר במגדלים מהצפון. יתכן שבנוסף כדאי לשקול לתת מענקים למגדלים בנגב, שיש בו חומר גלם.
פתרונות אפשריים:
- מתן תמיכות למגדלים שלא מאזור הצפון. תמיכה כזו תגדיל את הכוח של מגדלים אלו ויקטין את השליטה של רמו בשוק. בנקיטת מדיניות זו, יש לשים לב שלא מוקמות שותפויות שונות בין רמו למגדלים אלו ומדיניות זו רק תגדיל את שליטתו בשוק.
- "צביעת הכסף" של המענקים שמקבלים המגדלים הקטנים. כסף ייועד למטרה ספציפית ולא ניתן יהיה להשתמש בכסף זה למטרות אחרות.
פינגבאק: generic cialis no prescription